ISU PENANGKAPAN PENCERAMAH DI MADRASAH ITTIBA US SUNNAH
KUALA PILAH NEGERI SEMBILAN.

Dalam beberapa Akhbar Arus Perdana (1hb. Mac 2010) melaporkan bahawa:-

1. Seorang pendakwah bebas berasal dari Perlis ditahan anggota penguatkuasa Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) ketika sedang berceramah di Maahad Ittiba Us Sunnah disini hari ini (28hb. Feb. 2010) turut ditahan 3 pengikut kanan penceramah itu.

2. Ketua Penolong Pengarah (Penguatkuasaan) JHEAINS telah beberapa kali menasihatkan pendakwah itu supaya mendapat tauliah sebelum mengadakan ceramah.

3. JHEAINS telah mengeluarkan surat kepada Maahad Ittiba Sunnah (MIS) supaya memohon dan mendapatkan keizinan beberapa hari lalu sebelum membenarkan pendakwah itu memberikan ceramah.

4. Terdapat pengikut sedang leka mendengar ceramah yang disampaikan pendakwah berkenaan.

5. Suasana menjadi kecuh seketika apabila sebahagian daripada pengikutnya tidak berpuas hati dengan tindakan JHEAINS, mereka turut mengeluarkan kata-kata kesat.

6. "Kita telah memerhati pergerakan pendakwah bebas ini sejak beberapa bulan lalu dan kita dapati ia masih berdegil meneruskan kegiatannya walaupun beberapa kali ditegur", menurut kata Ketua Penolong Pengarah (Penguatkuasaan JHEAINS).Berdasarkan kepada laporan tersebut, pihak Madrasah atau Maahad Ittiba As Sunnah mengeluarkan kenyataan seperti berikut:-


1. Madrasah atau Maahad Ittiba Us Sunnah (MIS) tidak pernah menerima apa-apa surat maupun lisan dari JHEAINS beberapa hari lalu supaya memohon dan mendapat keizinan membenarkan pendakwah itu memberikan ceramah dan kenyataan itu adalah merupakan suatu suatu pembohongan daripada Ketua Penolong Pengarah (Penguatkuasaan) JHEAINS. MIS dalam sejarahnya semenjak tahun 1952 dengan JHEAINS maupun Jabatan Agama Islam Kuala Pilah pernah memohon keizinan menjalankan kegiatannya maupun permohonan Tauliah Mengajar oleh guru-guru MIS, namun tidak pernah diendah dan dilayan oleh kedua-dua jabatan tersebut.


2. Terdapat kira-kira 50 orang pengikut sedang leka mendengar ceramah yang disampaikan oleh penceramah tersebut adalah merupakan suatu penghinaan kepada Jamaah As Sunnah Kuala Pilah, kerana kami bukan leka atau ayat yang sebanding dengannya khayal dengan ceramah tersebut, tetapi kami mendengar dan meneliti isi dan butir yang disampaikan oleh penceramah tersebut dengan keterangan dan dalil dari Ayat Al-Qur'an dan Hadits Nabi SAW.

3. Tidak terjadi sebarang kekecuhan seperti yang dilaporkan Ketua Penolong Pengarah (Penguatkuasaan JHEAINS) itu, kerana dengan ketenangan Jamaah As Sunnah Kuala Pilah menghadapi suasana tegang yang diujudkan oleh JHEAINS dengan mengepung bangunan MIS dengan anggota hampir 70 orang dan menyerbu masuk ke dewan Kuliah secara mengejut tanpa sebarang Surat Kebenaran/Warant yang dilakukan oleh anggota Penguatkuasaan JHEAINS dapat dikawal oleh penganjur dan Jamaah As Sunnah yang sedang mengikuti ceramah tersebut. dan tindakan sedemikian bukanlah tindakan pertama JHEAINS menyerbu MIS dan dengan itu Jamaah As Sunnah Kuala Pilah amat matang dan sabar menghadapi suasana itu, maka kekecuhan yang dimaksudkan dalam akhbar itu adalah bertujuan untuk memberikan gambaran buruk kepada Jamaah As Sunnah Kuala Pilah kepada umum.


Sekian untuk Kenyataan Akhbar dan sebaran umum.
Disediakan oleh:-
Hazman Hashim
Madrasah Ittiba Us Sunnah
Kuala Pilah.
Bertarikh : 1hb. Mac 2010 di Kuala Pilah.


Ulasan;

- Apa perlunya ketua penolong pengarah (JHEAINS) berbohong? Adakah mengamalkan istilah orang awam yang jahil : 'bohong sunat'? Sedangkan Nabi menyatakan bahawa ; "Sesiapa yang menipu kami maka dia bukan dari kalangan kami". Hadis soheh.

- Jika dalam perkara besar dan umum, seseorang itu boleh berbohong kepada media & masyarakat, sudah pasti kemungkinan untuk berbohong dalam permasalahan yang kecil dan tidak jelas lebih tinggi persatusannya. Orang seperti ini, layakkah memegang jawatan khasnya melibatkan bidang tadbir agama islam?

- Allah berfirman yang bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman hendaklah kamu menjadi orang yang selalu menegakkan (kebenaran) Karena Allah, menjadi saksi dengan adil. dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. berlaku adillah, Karena adil itu lebih dekat kepada takwa. dan bertakwalah kepada Allah, Sesungguhnya Allah Maha mengetahui apa yang kamu kerjakan." Al-Maidah ayat 8.

- Adakah kerana (JHEAINS) tidak bersetuju dengan penceramah yang kami yakin tidak sesat itu menyebabkan ketua penolong pengarahnya berbohong dalam kenyataan media? Anda sedang diawasi! jangan menghilangkan rasa hormat umum terhadap institusi jabatan agama!

- Kami cadangkan agar jabatan agama islam seluruh Negara segera menangkap Ayah Pin yang hingga sekarang masih bebas. Jangan membuang masa menangkap ustaz-ustaz yang mengajarkan al-Quran dan as-Sunnah.

- Hormati demokrasi Negara selagi ianya tidak bertentangan dengan al-Quran dan Sunnah. Beri kebebasan kepada mereka yang berautority menyampaikan ilmu dan sumbangan kepada masyarakat yang cintakan sunnah.


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...